Vad är ett företagslån?

Företagslån kan betyda många olika saker men innefattar olika typer av lån och krediter som banker och andra låneinstitut kan ge till företag. Kan alla typer av företag då bli beviljade ett företagslån. Ja, det spelar ingen roll om företaget är ett aktiebolag, en enskild firma eller ett handelsbolag. Det spelar heller ingen roll om det är ett nystartat företag eller ett väl etablerat företag. Alla företag kan bli beviljade ett företagslån. Däremot ställer banker och andra långivare upp villkor för lånen och därför är det inte säkert att alla företag blir beviljade lån hos alla banker och andra långivare. Vanliga villkor för ett företagslån är att företaget är registrerat i Sverige och att det är ett aktivt företag. Andra villkor kan vara att den som ansöker om lånet arbetar i företaget och gärna har en ledande befattning eller sitter i företagets styrelse hos https://företagslån.net.

Varför tar företag lån?
Det finns många anledningar till varför företag ansöker om ett lån. Ett nystartat företag kan behöva pengar för att dra igång verksamheten. Lånet kan behövas för att finansiera lokaler, inköp av varor och tjänster, lager, personal och marknadsföring. Ett företagslån till ett nystartat företag ska täcka alla de utgifter som företaget har innan den egna försäljningen börjar rulla och generera intäkter. Ett företag som redan existerar kan behöva ett företagslån för att klara av att göra en ny satsning, alltså för att finansiera en tillväxt. Det kan antingen vara att utveckla en ny produkt eller en ny tjänst eller att expandera till en marknad där man tidigare inte funnits. Företagslånet kan då behövas för att klara av utvecklingen och finansiera ny tillverkning och marknadsföring.

Andra anledningar till att företag ansöker om ett lån är för att kunna anställa ny personal för att få in en kompetens som saknats i bolaget eller för att helt enkelt stärka företagets likviditet. De flesta företag har perioder med sämre likviditet. I sådana situationer kan ett företagslån hjälpa företaget att ta sig ur den ekonomiska svackan. Lånet kan helt enkelt användas för att betala skulder till leverantörer eller löner till de anställda. Genom att snabbt få loss nytt kapital kan förhoppningsvis försäljningen komma igång igen och kassaflödet börja öka. Se dock till att det lånade kapitalet ger företaget en hävstångseffekt och inte bara blir ytterligare en kostnad som ska betalas.

Olika banker och långivare
Idag finns flera möjligheter att få ett företagslån beviljat. Det är inte endast de traditionella bankerna som erbjuder företagslån. Det finns också bland annat långivare som snabbt erbjuder lån online. Att det finns fler finansieringsalternativ ger ökade möjligheter att få ett företagslån beviljat, men det ökar också företagarens ansvar att hitta en långivare som är seriös och som ger rättvisa villkor. Alla lån ska nämligen alltid betalas tillbaka och det är inte bara lånet som ska betalas tillbaka. Låntagare, i detta fall företaget, ska också återbetala räntor och eventuella andra avgifter. Villkoren för företagslån kan se väldigt olika ut. Räntenivån, återbetalningstiden och amorteringskraven kan till exempel skilja sig åt. Det är därför mycket viktigt att jämföra olika låneerbjudanden innan företaget tackar ja till ett låneerbjudande.

Jämför låneerbjudanden från banker och andra långivare
Som vi har sett erbjuder banker och andra långivare olika upplägg för ett företagslån. Just därför ska du som företagare noggrant jämföra lånealternativen för att på så sätt hitta det företagslån som passar företagets verksamhet och ekonomi bäst. Det finns jämförelsesajter på nätet som kan vara en bra början. Det kan också vara bra att faktiskt ringa upp långivaren för att kunna ställa alla dina frågor och funderingar. Se till att du verkligen förstår alla villkor innan du tar ett nytt företagslån.